
Op 2 april jl. heeft de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) haar nieuwe strategische agenda voor de periode 2025-2030 overhandigd aan minister Barry Madlener van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).
De agenda is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen de NVB, haar leden en externe experts. In 2024 werden onderzoeken uitgevoerd door Movares Water en de Erasmus Universiteit, die vijf belangrijke thema’s en tien relevante trends voor de toekomst identificeerden. De leden van de NVB hebben via een enquête en workshops actief bijgedragen aan het verfijnen van de agenda. Dit heeft geleid tot een document met strategische en tactische doelen voor de komende jaren. Uiteindelijk is de Strategische Agenda gepresenteerd en geaccordeerd tijdens de extra ledenvergadering op 13 februari.
De Strategische Agenda is niet alleen een koersbepaling, maar ook een visie voor de doorontwikkeling van onze binnenhavens, die van essentieel belang zijn voor de logistieke keten, de economische kracht en de ruimtelijke ontwikkeling in alle regio’s van Nederland.
De agenda richt zich op vier belangrijke thema’s:
1. Binnenhavens zijn onmisbare schakels in cruciale toeleveringsketens en kritische infrastructuur
Binnenhavens zijn essentieel voor vitale economische en maatschappelijke functies en vormen daarmee onmisbare schakels in de kritische infrastructuur van Nederland. Ze verbinden zeehavens met het achterland en zorgen voor de doorstroom van goederen, energie en grondstoffen die essentieel zijn voor onze economie en het dagelijks leven.
2. Binnenhavens en hun cruciale rol bij de energie- en grondstoffentransitie
Zonder binnenhavens is een energie- en grondstoffentransitie simpelweg niet mogelijk. Binnenhavens spelen een sleutelrol in de aanvoer en distributie van duurzame energiebronnen en gerecyclede materialen. Ze faciliteren een belangrijk deel van het logistieke proces van de transitie naar een circulaire en duurzame economie.
3. Binnenhavens en de ruimtelijke en maatschappelijke druk op haventerreinen
Binnenhavens hebben te maken met grote uitdagingen die druk uitoefenen op de ruimte die beschikbaar is voor watergebonden bedrijvigheid. In de praktijk wordt kostbare grond voor havens steeds vaker benut voor andere doeleinden. Terwijl juist deze ruimte van ongelofelijk groot belang is voor de toekomst van de binnenhavens en hun bijdrage aan de economie en de transities. Er worden nu onomkeerbare keuzes gemaakt die bepalend zijn voor de toekomstige positie van binnenhavens.
4. Binnenhavens en de bedreiging van hun economische potentie bij een kwetsbare infrastructuur Binnenhavens bieden een logische en efficiënte locatie om goederen snel, duurzaam, betrouwbaar en kosten-efficiënt te vervoeren. Om deze rol te blijven vervullen zijn goed bereikbare binnenhavens belangrijk. Blijvende investeringen in een robuust vaarwegennetwerk zijn dan ook essentieel. Het onderhouden en verbeteren van de infrastructuur is noodzakelijk om de economische potentie van de binnenhavens te beschermen en te versterken, zodat ze ook in de toekomst een centrale rol kunnen blijven spelen in de transportketen
Presentatie aan de Minister
Op de ochtend van 2 april heeft de voorzitter Maarten van Gaans-Gijbels de Strategische Agenda overhandigd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)
Minister Madlener: “Nederland staat wereldwijd bekend om de haven van Rotterdam, maar de Nederlandse binnenhavens zijn minstens zo belangrijk voor de logistieke sleutelrol die Nederland binnen Europa heeft. En met de steeds schaarser wordende ruimte in ons land, en op de weg, wordt het transport over water naar de rest van Europa in de toekomst alleen maar belangrijker.”